Съвети при избор на фототапет

Обмисляте да добавите фототапет в определена стая от дома ви? Огледайте внимателно структурата на стаята, и определете дали ако декорирате цялата стена, стаята няма да изглежда претрупана. По-малки стаи, или стаи с много ъгли може да не изглеждат добре с голямо изображение, заемащо по-голямата част от стените. Вместо това, креативно поставени в дома фототапетите могат да подобрят дизайна на стаята.

Например, ако имате дълъг вестибюл, помислете върху това да използвате фототапет в единия или в двата края на залата, за да превърнете вратата в декоративен каменен свод – нещо, което можете да видите в една италианска вила. Или, ако имате по-малка стая с по-малки стени, можете да изрежете фототапет, така както бихте направили с рисунка на стената, придавайки премерено чувство за баланс между стената и декорацията.  

Не забравяйте за това как фототапетите могат също да подобрят изгледа на мебелите ви. Например, ако декорирате детска стая с  дърво с къщичка,  и в стаята има легло на два етажа, обмислете варианта да поставите върховете на дърветата от фототапета точно покрай края на горното легло, което ще създаде ефекта, че стаята наистина е в дърво.

Понякога фототапетите могат да бъдат повече информативни отколкото просто изкуство. Например фототапетите с думи са чудесни за кухни, окуражавайки посетителите да живеят на пълна скорост, или просто да ядат, пият и да бъдат весели. И тук, ако  покриете цялата стена с тези послания, това би ги направило трудни за четене. Но изрязването им за по-малко място на стената  – може би покривайки софита или падайки вертикално по празната стена до килера – ще направи цялата разлика в декора на стаята.

Полезни съвети и идеи: